جلسه صد و نوزدهم

نقد فیلم «در جسم و روح» ساخته ایلدیکو انیدی

نزهت بادی

زاولین روز کاری ماریکاست و یکی از مردان درباره او به آندره می‌گوید که زن خشک و افاده‌ای است اما آندره می‌گوید شاید فقط خجالتی باشه. آندره سر میز ماریکا می‌نشیند و به بهانه غذا سر حرف را باز می‌کند اما ماریکا به طرز زننده‌ای به دست ازکارافتاده آندره اشاره می‌کند و با برخورد سردش، مرد را از خود می‌راند. در صحنه بعد که ماریکا در خلوتش با نمکدانهایش نقش خودش و آندره را بازی می‌کند، تازه متوجه می‌شویم هرچند زن زیبا و موفقی است اما از برقراری ارتباط با دیگران هراس دارد و ناتوانی‌اش را پشت ظاهر مغرور و بی‌اعتنا و سختگیر خود پنهان می‌کند. آندره که از ماریکا خوشش آمده، تلاش می‌کند تا توجه او را هم به خود جلب کند ولی برای ایجاد صمیمیت بیشتر، تماس جسمی و رابطه جنسی اصرار و عجله نمی‌کند و با ملاحظه و ظرافت به زن نزدیک می‌شود و بدون اینکه خودش را به او تحمیل کند، با نگریستن به ریزه‌کاری‌های رفتاری ماریکا، راه‌هایی برای برقراری ارتباط با او می‌یابد. این تامل و توجه به جزئیات متفاوت در دیگری، حلقه مفقوده در روابط میان زن و مرد است و فیلم از این جهت دریچه تازه‌ای به شکل‌گیری رابطه عاشقانه باز می‌کند. مخاطب سینما عادت کرده که زن و مردی که از هم خوششان آمده، به سرعت همدیگر را لمس کنند، ناگهانی ببوسند و با عجله با هم به تختخواب بروند. درحالی‌که در زندگی واقعی چنین ریتم تند و پرشتابی در نزدیک شدن افراد به هم می‌تواند آسیب‌زا باشد و زن و مرد برای رسیدن به فضای امن مشترک نیاز به زمان دارند. در یکی از صحنه‌های مهم روانشناسی از ماریکا و آندره درباره خواب‌هایشان می‌پرسد و آن دو که بی‌خبر از هم خواب مشترکی را دیده‌اند، می‌گویند که در خوابشان گوزنی بوده‌اند که همراه گوزن دیگری کنار چشمه پرسه می‌زدند. دکتر از هر کدام از آنها می‌پرسد که آیا جفت‌گیری با هم کردند؟ پاسخ هر دو “خیر” است. کل تماسی که آن دو در قالب یک جفت گوزن در خواب داشته‌اند، مالیده شدن نوک بینی‌هایشان موقع آب خوردن بوده. اصل مطلب همین است: آدمها در برخورد اول قرار نیست جفت‌گیری کنند. بلکه برای شناخت تفاوت‌ها، ظرافتها، حساسیت‌های فردی یکدیگر نیاز به فرصت دارند تا بتوانند به درک متقابلی از عواطف، امیال و روابطشان برسند. در انتهای فیلم زن دست ازکارافتاده مرد را در دست می‌گیرد. ما که فیلم را دیده‌ایم، می‌دانیم که برای رسیدن به این لحظه ساده اما باشکوه، هر دو با چه احترام و صبری به سوی هم قدم برداشتند تا آرام‌آرام به خلوت یکدیگر راه بیابند.

در صد و نوردهمین برنامه سینماتک کایه دو فمینیسم به نقد و تحلیل مستند در جسم و روح ساخته ایادیکو انیدی می‌پردازیم و تاثیر صبر و درنگ و ظرافت در روابطه زن و مرد بحث و گفت‌وگو می‌کنیم.

برای دریافت فایل آفلاین جلسه نقد و تحلیل فیلم در جسم و روح می‌توانید از طریق شماره زیر در واتس‌اپ و تلگرام به ادمین کایه دو فمینیسم پیام دهید.


+33624783228