جلسه هشتاد و ششم

تحلیل فیلم «شرلی ولنتاین» ساخته لوئیس گیلبرت

نزهت بادی

شرلی ولنتاین، زن خانه‌داری است که موقع انجام کارهای خانه با دیوار حرف می‌زند و ما از طریق واگویه‌هایش با دیوار وارد جهان درونی و پنهانش می‌شویم. اینکه مدتهاست که دیگر نمی‌داند چه بلایی سر شرلی ولنتاین سرسخت و جسور آمده و از وقتی که نام فامیل شوهرش رو گرفته، خودش را گم کرده است. بچه‌های شرلی بزرگ شده و پی زندگیشان رفته‌اند و او تمام وقتش را صرف خرید و پختن و تمیز کردن می‌کند. در‌حالی‌که از بچکی آرزو داشته سفر کند و حتی مهماندار هواپیما شود تا بتواند به جاهای مختلف برود. تا اینکه دوستش که دو تا بلیط به یونان را دارد، از او دعوت می‌کند تا با هم به سفر بروند. اما شوهر و دخترش با شنیدن این خبر عصبانی می‌شوند. آنها فکر می‌کنند وقتی زن میانسال خانه‌داری می‌خواهد به تنهایی به سفر برود، حتما قصد رابطه جنسی با مردها را دارد و به نظزشان شرم‌آور است که زنی، خانه و شوهر و بچه‌هایش را رها کند و دنبال خوشگذرانی برود. شرلی در لحظه رفتن پشیمان می‌شود اما زن همسایه هم‌سن و سالش به دیدنش می‌آید و روبدوشامبر زیبایش را به او هدیه می‌دهد و می‌گوید او هیج وقت مثل شرلی شجاع نبوده و هرگز سفر نرفته و این لباس را نپوشیده است. شرلی به سفر می‌رود و در همان آغاز، دوستش به خاطر وقت‌گذرانی با مردی، رهایش می‌کند. شرلی در ابتدا می‌ترسد اما کم‌کم یاد می‌گیرد که چطور در تنهایی‌اش از زندگی لذت ببرد، از اینکه با بدن برهنه شنا کند و جای خط زایمانش معلوم شود، نترسد. روی صندلی کنار دریا بنشیند و شراب بخورد و به غروب نگاه کند و رویای همیشگی‌اش را واقعی کند، با آدمها آشنا شود و حرف بزند و اظهارنظر کند، با مردی به گشت‌و‌گذار برود و خوش بگذراند. اینجاست که دوباره خودش را کشف می‌کند، نه به عنوان همسر و مادر، بلکه به عنوان شرلی ولنتاین. شرلی درباره خودش می‌گوید: «اگه خودم را می‌دیدم، می‌گفتم این، زن خوبیه» و این جمله‌ای است که کاش هر زنی با دیدن خویش بتواند به خود بگوید و همان کسی باشد که همیشه رویایش را داشته است.

در هشتاد و ششمین جلسه سینماتک کایه دو فمینیسم به نقد و تحلیل فیلم شرلی ولنتاین ساخته لوئیس گیلبرت می‌پردازیم و پیرامون دستاوردهای رهایی‌بخش سفر برای زنان بحث و گفت‌وگو می‌کنیم

برای دریافت فایل آفلاین جلسه نقد و تحلیل فیلم شرلی ولنتاین می‌توانید از طریق شماره زیر در واتس‌اپ و تلگرام به ادمین کایه دو فمینیسم پیام دهید.


+33624783228

nozhatآموزش, سینماتک