جلسه شصت و هشتم

تحلیل فیلم «گت: محاکمه ویویان امسالم» ساخته رونیت القبص

نزهت بادی

زن در طول چند سال بارها به دادگاه می‌رود تا از شوهرش طلاق بگیرد اما نمی‌تواند. چون شوهرش او را طلاق نمی‌دهد. ویویان می‌گوید: «من نمی‌خواهم با این مرد زندگی کنم. این، حق منه.» برادرشوهرش پاسخ می‌دهد: «حق توست اما تصمیم‌گیری آن، با تو نیست.» در جوامع دینی، تصمیم‌گیری درباره زندگی یک زن، در اختیار شوهر و مردان قاضی است و آنها این قدرت را دارند که زن را از حق طلاقش محروم کنند و او را وادارند تا دوباره با شوهرش زندگی کند. با وجودی‌که شوهر بارها قانون را زیر پا می‌گذارد و احضاریه‌ها را نادیده می‌گیرد و در دادگاه حاضر نمی‌شود اما هر بار که شرکت می‌کند، به شدت مورد احترام قرار می‌گیرد. در‌حالی‌که ویویان هر وقت از حقش دفاع می‌کند، با توبیخ و تهدید روبرو می‌شود و بارها پاکدامنی او مورد تردید قرار می‌گیرد. قاضی‌ها مدام از او و شاهدان درباره خیانت ویویان به شوهرش سوال می‌کنند. از نظر آنها، شوهر مرد خوب و مذهبی و محترمی است و قطعا مشکل از ویویان است که احترام سوهرش را نگه نداشته، باعث بی‌آبرویی و شرمندگی شوهرش شده، خانه را ترک کرده و کار را به دادگاه و طلاق کشانده است. عنوان هوشمندانه فیلم نشان می‌دهد که چطور دادگاه به جای اینکه حق زن را بگیرد، به عرصه محاکمه او بدل می‌شود و ویویان مجبور است شایستگی خود را به عنوان یک زن و مادر اثبات کند تا شاید به او اجازه دهند که از شوهرش جدا شود. در طول زندگی مشترکشان، مرد ماه‌های طولانی با زن قهر کرده، هرگز به او علاقه‌ای نشان نداده، با او رابطه جنسی نداشته و هیچگاه به او اهمیتی نداده است اما حاضر نمی‌شود ویویان را طلاق دهد و چندین سال از زندگی ویویان در دادگاه هدر می‌رود. فقط برای اینکه مرد تحمل ندارد که آزادی زن را پس از جدایی ببیند. در صحنه تکان‌دهنده‌ای، زن جلوی مرد می‌ایستد و دستهایش را به حالت دعا و التماس رو به مرد دراز می‌کند تا شوهر، گت، قباله طلاق در دین یهود را به او بدهد. مرد باید بگوید: «این طلاق توست که از من دریافت می‌کنی و من، تو را برای مردان دیگر حلال اعلام می‌کنم.» همین صحنه به خوبی نشان می‌دهد که چطور زنی برای ستاندن حق طبیعی‌اش باید آزار ببیند، تحقیر شود، به شوهرش باج بدهد تا بتواند از زندان ازدواج خلاص شود. لحظه تلخ پایانی فیلم به همه زنان یادآوری می‌کند که وقتی بر اساس قوانین نابرابر با مردی پیوند زناشویی را آغاز می‌کنید، بدانید که دیگر حق پایان دادن به آن را ندارید، مگر اینکه شوهر بخواهد. پس بهتر است زنان به جای اینکه در دادگاه برای طلاق و پس گرفتن آزادی‌ بجنگند، پیش از ازدواج برای رسیدن به حقوق برابر مبارزه کنند.

در شصت و هشتمین جلسه سینماتک، نقد و تحلیل فیلم گت: محاکمه ویویان امسالم ساخته رونیت القبص را خواهیم داشت و با حضور آسیه امینی عزیز، فعال حقوق زنان درباره دشواری‌های پیش روی زنان برای طلاق در جوامع دینی بحث و گفت‌وگو می‌کنیم.

برای دریافت فایل آفلاین جلسه نقد و تحلیل فیلم گت: محاکمه ویویان امسالم می‌توانید از طریق شماره زیر در واتس‌اپ و تلگرام به ادمین کایه دو فمینیسم پیام دهید.


+33624783228