جلسه صد و سوم

تحلیل فیلم «شیطان‌صفتان» ساخته هانری ژرژ کلوزو

نزهت بادی

تصور کنید مردی در کنار همسرش، معشوقه‌ای هم دارد و همزمان هر دو را مورد آزار قرار می‌دهد. به نظرتان چه اتفاقی می‌افتد؟ همسر و معشوقه که رقیب یکدیگرند با هم نقشه قتل شوهر را می‌کشند تا از شر او خلاص شوند اما بعد جنازه شوهر ناپدید می‌شود. چطور ممکن است؟ این ایده درخشان یکی از بهترین نوآرهای فرانسوی است که با بهره بردن از تعلیق هیچکاکی، پیچش روایی نامنتظره و پایان‌بندی غافلگیر‌کننده هم مولفه‌های رایج نوآر را وارونه می‌کند و هم کلیشه زن قربانی را به چالش می‌کشد. فیلم با از میان بردن مرز میان واقعیت و توهم، بستری فراهم می‌کند تا زن قربانی، بازی مردانه‌‌ای را که برای فریب و گس‌لایتنیگ او طراحی شده، بر هم بزند و کنترل بازی را به دست خود بگیرد و داستان را بر خلاف پیش فرض های ژنریک به پایان برساند و سرنوشت خود را تغییر دهد. با چنین رویکردی است که فیلم در دل داستان جنایی و پرتعلیقش، مناسبات قدرت و مکانیسم‌های روانی سلطه‌گری در روابط زن و مرد را واکاوی و افشا می‌کند و تعریف تازه‌‌ای از خشونت و جنایت ارائه می‌دهد، نه در قالب حذف فیزیکی، بلکه با سلب حق اراده و انتخاب و فکر.

در صد و سومین جلسه سینماتک کایه دو فمینیسم با تمرکز بر نقد و تحلیل فیلم شیطان‌صفتان ساخته هانری ژرژ کلوزو، پیرامون واسازی کلیشه زن قربانی بحث و گفت‌وگو کردیم.

برای دریافت فایل آفلاین جلسه نقد و تحلیل فیلم شیطان‌صفتان می‌توانید از طریق شماره زیر در واتس‌اپ و تلگرام به ادمین کایه دو فمینیسم پیام دهید.


+33602798428

nozhatآموزش, سینماتک